Jarmuż jest jednym z tych produktów spożywczych, którym miłośnicy zdrowego stylu życia coraz chętniej poświęcają czas. Dlaczego? Bo to niepozorne warzywo ma ogromną wartość odżywczą, a zdrowa dieta z jego udziałem każdemu z nas przyniesie wiele korzyści.
Jarmuż i jego rola w zdrowej diecie
Dlaczego warto sięgać po jarmuż? Bo jest on rewelacyjnym źródłem wielu cennych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych. Nie brak tu witamin z grupy B oraz witaminy A, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Jarmuż dostarczy nam też sporo cennych składników mineralnych, takich jak potas, magnez, żelazo czy mangan. Warzywo to jest też jednocześnie bardzo dobrym źródłem kwasu alfa-linolowego, dzięki któremu nasz mózg jest w stanie lepiej funkcjonować.
Jarmuż stanie się ponadto rewelacyjnym wsparciem dla tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie. To warzywo ma niewiele kalorii, a dodatkowo zawiera sporo błonnika pokarmowego, dzięki czemu walka z dodatkowymi kilogramami staje się łatwiejsza.
Jak włączyć jarmuż do swego menu?
Ponieważ jarmuż cieszy się coraz większą popularnością, przepisy na dania i koktajle z jego udziałem pojawiają się coraz częściej na portalach poświęconych zdrowiu i w książkach kucharskich. Co możemy zrobić z tego warzywa? Pyszne koktajle i sałatki. Jednym z ciekawszych pomysłów jest surówka z jarmużu, jabłka i marchewki. Jarmuż może się okazać dobrym dodatkiem do pizzy lub zapiekanki, możemy go też dodać do dania z kaszy i smażonej dyni. Krupnik z jarmużem, warzywne soki – możliwości jest sporo, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.