Zdrowa dieta latem - co jeść w upalne dni wakacji - 1 2024

Zdrowa dieta latem – co jeść w upalne dni wakacji

Zbilansowana dieta połączona z aktywnością fizyczną to zalecenie będące zawsze aktualne. Jednak w okresie letnim, gdy spędzamy czas głównie na świeżym powietrzu, w wysokiej temperaturze, potrzeby naszego organizmu i ogólnie trawienie potraw jest zdecydowanie inne. Szczególnie latem, zalecana jest odpowiednia dieta. Jeśli chcesz zatem zgubić zbędne kilogramy i twoja masa ciała ma osiągnąć wartość idealną – lato to dobry czas na podjęcie diety. Nawet jeśli twój organizm jej nie potrzebuje, pamiętaj, że zdrowa dieta latem jest nieco odmienna od tej, jaką stosujesz w innych porach roku. Jakie są ogólne zasady żywienia w tym okresie? Co jeść, a czego nie?

Zdrowa dieta w upalne dni – czego potrzebuje nasz organizm

Zazwyczaj, zdrowa dieta jest zbilansowana, składa się z pięciu posiłków i obejmuje śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Do dobrego samopoczucia potrzebna jest też odpowiednia aktywność fizyczna i brak stresu.

Naszemu ciału, zawsze i wszędzie, powinniśmy dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych i składników mineralnych. Ważne są węglowodany, witaminy, sole mineralne, błonnik, zdrowe tłuszcze, odpowiednia ilość białka. Odpowiednie składniki mineralne i odżywcze wpływają na zdrową przemianę materii każdego z nas. A co jest ważne latem?

W upalne dni, nasz proces trawienia się zmienia. Preferowane są potrawy „chłodniejsze”, proste i szybkie. Podstawowa zasada żywienia latem podpowiada, żeby ograniczyć złożoną obróbkę termiczną i postawić przede wszystkim na świeże warzywa i dużą ilość świeżych owoców.

Lato to idealny czas na odchudzanie. Wysoka temperatura nie skłania do jedzenia sporej ilości potraw, czy spożywania tłustych potraw. Jedyne o czym marzymy to spora ilość kostek lodu i lekkie potrawy. Oczywiście, podstawowa zasada zdrowej diety to nadal regularne posiłki, oparte w pierwszej kolejności o sezonowe owoce i warzywa, a także zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Pij dużą ilość wody. Pamiętaj przy tym, że wszelkie napoje słodzone nie są tu wskazane.

Co warto jeść latem?

Dieta na lato to przede wszystkim dieta owoców i warzyw. Są to produkty bogate we wszelkie składniki odżywcze przydatne naszemu organizmowi, zwłaszcza latem. Co dokładnie jeść?

Z warzyw przyda ci się fasolka szparagowa, bób, pomidor, papryka, zielony ogórek, groch połówki, cukinia, szparagi, sałata. Z owoców sięgaj szczególnie po te sezonowe – porzeczki, czereśnie, jagody, maliny, agrest,nektarynki, brzoskwinie i inne. Wszelkie warzywa i owoce to źródło witamin, magnezu, potasu, miedzi i innych składników, które zapewniają nam zdrowie.

Jakie potrawy jeść dokładnie? To czas na lekkie kanapki, pasty do kanapek, sałatki, lekkie zupy tj. chłodnik. Możesz jeść makaron czy ryż z owocowym sosem, postawić na owsianki na śniadanie, warzywne tortille.

Dieta na lato obejmuje także uwielbiane przez wszystkich naleśniki – wytrawne i owocowe, wykonane na słodko, do których przyda ci się mąka orkiszowa jasna lub klasyczna mąka pszenna typ 750.

To także idealna pora na smoothie, owocowe koktajle czy sorbety.

Czego unikać

Są jednak takie produkty, których zdecydowanie warto unikać w tę wakacyjną porę.

Zdecydowanie odradzane są potrawy ciężkie i tłuste, wysokokaloryczne, czyli wszelkie fast foody i dania gotowe. Zatem smakowita zapiekanka, pizza, kebab czy frytki nie posłużą ci, zwłaszcza jeśli zdecydowałeś się na letnie odchudzanie.

Unikaj także wysoko słodzonych napojów i ogólnie słodyczy. Odstaw także alkohol, który w połączeniu z wysoką temperaturą może ci jedynie przysporzyć kłopotów.

Nie najlepszym pomysłem są ostre przyprawy i słone przekąski. Wbrew pozorom, nie polecane są także lody. Z uwagi na różnice temperatur, ich spożywanie w ciepłe dni podnosi ryzyko zachorowania na anginę czy przeziębienie.

Co do mięsa, pamiętaj że również nie jest ono zalecane, gdyż jest ciężkostrawne, podnosi naszą temperaturę ciała i może przez to wzmóc osłabienie. Jeśli już chcesz je spożyć, postaw raczej na mięso gotowane w sposób zwykły lub na parze.