Fasola Mung to jeden z ciekawszych dodatków do menu, z którego skorzystać może każdy z nas. Czy warto po nią sięgnąć? Co zyskamy w chwili, gdy zdrowa dieta zostanie poszerzona o taki dodatek?
Przepisy na dania z fasolą mung cieszą się obecnie dużą popularnością, co nie powinno dziwić. Pochodzi ona z Azji i w tamtejszej kuchni zajmuje bardzo ważne miejsce. Co ciekawe, początkowo hodowano ją ze względu na kiełki, z czasem jednak doceniono jest wartość odżywczą oraz prozdrowotne właściwości. Jako pierwsi zaczęli z niej korzystać chińscy medycy, traktujący fasolkę jako naturalny lek na zatrucia, choroby woreczka żółciowego lub problemy z wątrobą. W jaki sposób korzystamy z mocy fasoli mung obecnie?
Dziś wiemy, że zdrowa dieta z fasolą mung jako częstym dodatkiem, przyniesie nam sporo korzyści i wzmocni nasz organizm solidną porcją składników odżywczych. Ta fasola jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie, a sięganie po nią uchroni nas przed niedoborem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Fasola ta zawiera jednocześnie sporo wapnia, potasu oraz magnezu, uznawana jest też za bardzo dobre źródło cynku. Dzięki sporej zawartości błonnika, fasola ta może nam ułatwić odchudzanie, będzie też rewelacyjnym wsparciem dla każdego, kto chce się skuteczniej chronić przed stanami zapalnymi. Zdrowa dieta z takim dodatkiem pomaga też w walce z wolnymi rodnikami, które są dla naszego organizmu bardzo dużym zagrożeniem. Dodatek ten świetnie wpłynie również na nasze serce, pomoże nam też skuteczniej chronić się przed cukrzycą.
Powodów, dla których warto sięgać po przepisy na dania z fasolą mung, jest wiele. Ten niepozorny dodatek może urozmaicić nasze menu, sprawi też, że nasz organizm będzie lepiej chroniony przed wieloma groźnymi chorobami.
Doskonała alternatywa dla czerwonej fasoli, soczewicy, czy ciecierzycy! Weganie lubią to.