Dieta wegańska z roku na rok powiększa grono swoich zwolenników i nic w tym dziwnego, gdyż uważa się ją za bardzo zdrową.
Do tego na diecie wegańskiej nie przyczyniamy się do krzywdzenia zwierząt, gdyż ten styl odżywiania całkowicie eliminuje z diety mięso (w tym także ryby) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: mleko, sery, jajka, żelatynę, miód itd. Jeśli brakuje Was pomysłu na smaczne dania w wersji roślinnej, którymi zaskoczycie niejednego mięsożercę — zostańcie z nami do końca artykułu. Zapraszamy!
7 sprawdzonych pomysłów na wegańskie potrawy
Nie wiem, czy wiecie, ale wiele potraw, w których tradycyjne występuje mięso czy produkty odzwierzęce w prosty sposób można zweganizować. Mamy nadzieje, że poniższymi propozycjami zachęcimy Was do roślinnych eksperymentów.
- Leczo z wędzonym tofu. Tofu w tym daniu idealnie zastąpi mięsny dodatek;
- Pasta alla norma — klasyczny włoski makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem. Jest obłędnie pyszny;
- Curry z papryką, cukinią, batatem i tofu — azjatycka rozgrzewająca potrawka. Najlepiej smakuje podawana z ryżem;
- Wegańskie zrazy — tak to możliwe! Większość mięsnych potraw możesz zweganizować np. za pomocą seitana, który smakiem i strukturą niesamowicie przypomina mięso. Tutaj przeczytasz więcej o pysznym mięsie bezmięsnym seitan. Dostaniesz go w sklepach z wegańską żywnością lub przygotujesz sam, a potrzebujesz do tego tylko mąki i wody;
- Pasztet z soczewicy lub białej fasoli.
- Twarożek ze słonecznika — sprawdzi się na śniadanie do świeżego pieczywa;
- Tofucznica z cebulą i pomidorami — idealnie zastąpi zwykłą jajecznicę, a z dodatkami możesz kombinować po swojemu.