ałwia hiszpańska jest rośliną pochodzącą z Meksyku oraz Gwatemali. O dziwo, choć wielu sądzi – nie pochodzi z Hiszpanii. Roślina ta osiąga metr wysokości.
Od dawien jest wykorzystywana do produkcji leków oraz jako produkt spożywczy. Nasiona wykształcające się z kwiatów osiągają około 2 milimetrów. Chia – ponieważ tak jest nazywana, swą nazwę wzięła od słowa „oleisty”, dlatego jest to tylko jej potoczna nazwa.
Europa przywitała ją dosyć niedawno, bywa u nas dopiero od 8 lat. Dopiero wtedy Unia Europejska zgodziła się by Chia dostała się do przemysłu spożywczego. Na początku dodawano ją do chleba, nie były to jednak zbyt duże ilości.
Nasiona szałwii są bezglutenowe, nadaje się więc dla wielu osób. Ze względu na właściwości lecznice bardzo szybko goi rany, wspomaga układ odpornościowy. zawiera wiele składników odżywczych takich jak: fosfor, białko, żelazo, wapń, potas itp. Dodatkowo posiada mało kalorii (około 49 w łyżeczce).
Niestety jak każda rzecz, Chia ma swoje minusy – może zaszkodzić osobom biorącym leki na cukrzycę lub serce, nasila je. Może przyspieszyć zakończenie laktacji. Niewskazana dla osób w podeszłym wieku.
Idealna na odchudzanie lub dla osób na diecie. Dzięki swojemu pęcznieniu sprawia, że dłużej jesteśmy syci. Pasuje idealnie na śniadanie. Lepiej jednak nie zjeść jej więcej niż około 20g dziennie, inaczej mogą dopaść nas problemy gastryczne.
W tej chwili szałwia jest szeroko dostępna, można ją kupić niemal w każdej aptece, internecie. Można ją nabyć tylko w postaci nasion.