Zdrowy zamiennik chleba pomaga oczyścić organizm, poprawia metabolizm.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- Pół szklanki oleju najlepiej lnianego,
- 3 jaja,
- Otręby owsiane wysoko błonnikowe sante cała paczka,
- Siemię lniane w ziarenkach,
- Ziarna do wypieku chleba,
- Łyżka masła orzechowego,
- Paczka słonecznika prażonego bez soli,
- Można dodać drobno potłuczone orzechy ( migdały, orzechy włoskie, arachidowe) ze względu na dużą zawartość dobrych tuszy oraz białka,
- Wszystko mieszamy dokładnie razem następnie przekładamy do formy prostokątnej podłużnej taka jak na babkę, pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Chleb zawiera dużo błonnika dlatego należy pamiętać o piciu dużej ilości wody! jest to szczególnie ważne gdyż, możemy doprowadzić do mega zaparć, chleb po upieczeniu powinien lekko przestygnąć, nie powinniśmy go trzymać dłużej niż trzy dni. U mnie sprawdza się prawie ze wszystkim z pomidorem, jajkiem twarożkiem, najlepiej przypadła mi do gustu wersja z avocado, także możliwości jest naprawdę wiele, wiadomo bez soli, jak ktoś woli można użyć gotową mieszankę ziół ja polecam dalmatyńskie.